Nyheder |
Hvordan gør jeg?
Du ser nu på siden til Tandberg familien!
Helt øverst til venstre finder du 6 ikoner med menuer bagved.
1 Vælg Sprog i øverste højre hjørne. 2 Klik på ikonet i øverste venstre hjørne - Familietræer! 3 Vælg slægt. 4 Vælg Standard diagram /Standard person i øverste højre ramme (over Diasserie rammen!). 5 Klik på relevant person for info om denne. 6 Se på Fakta og hændelser for oplysninger om personen 7 Klik på Familier for info om personens familie.
Nulevende personer under 100 år, er skjult af respekt for disses privatliv. Ønsker du oplysninger om nulevende personer må du ha et loginn - eller venligst kontakt mig. God læsning.
Hans Jensen-Fangel
TANDBERG
Slekten Tandberg's stamfar er Erich Olsen og især Gulbrand Eriksen Tandberg, som havde 19 barn med 2 hustruer. Slekten stammer fra Øvre (Østre) Tandberg gaard ogsaa kaldet Chefsgaarden. Gaards/Bruks nr. 38/1 Ringerike. Slekten er en bondeslekt med mange fremtrædende og velstående medlemmer.
Nulevende medlemmer vises ikke av hensyn til disses privatliv, men finnes i databasen. Oplysninger kan fås ved henvendelse til:
Hans Jensen-Fangel, epost: maaltrost2@vikenfiber.no .
Tanberg
Tanberg (egentlig Tannberg) er en gård i Norderhov i Ringerike. Gården har gårdsnummer 38. Navnet uttales tradisjonelt `tannbær. Gården er blant annet kjent som høvdingsete og slektsgård for jarl og lendmann Alv Erlingsson (Álfr af Þornbergi), sønnen baron Erling Alvsson, og sønnesønnen jarl Alv Erlingsson. Den regnes blant de eldste gårdene i Norderhov og er nevnt en rekke ganger i gamle norske diplomer. I dag er gården delt i Øvre Tanberg (38/153), Midtre Tanberg (38/1,7) og Nedre Tanberg (38/4). Midtre Tanberg er synonym med «Sjefsgården».
Innhold
Historie:
Da Alv Erlingsson den yngre kom i unåde hos kongen og måtte rømme landet, la kronen under seg alt han eide – også gården Tanberg. Opprinnelig besto Tanberg av ett bruk, men den ble som mange andre gårder delt. I 1542 tilhørte gården Mariakirka i Oslo og var delt i to bruk. Det er grunn til å tro at gården ble stykket opp fram mot 1600-tallet. Den ble overført til ulike sentrale kirkelige institusjoner og andre mektige borgere.
Noen har antydet at Tanberg og Hesleberg opprinnelig kan ha utgjort én gård, urgården Berg.[1] I dag ligger Sjefsgården, eller Midtre Tannberg, og Øvre Tannberg på oversiden av E16, mens Nertannberg ligger på nedsiden av veien. Flere bruk på Tanberg nevnes for den første gangen i 1542 (NRJ. IV 580).
På høyden over Sjefsgården ligger Tanbergmoen med Stavhella, et gravfelt med et tjuetalls gravhauger og et ukjent antall flatmarksgraver. Gravfeltet stammer trolig fra bronsealder, jernalder og vikingtid. Navnet Sjefsgården har sammenheng med at bruket var sete for sjefen av den gamle ekserserplassen Jensebråten som fantes på Tanbergmoen fram til sommeren 1868, da Den andre akershusiske infanteribrigaden etablerte seg på Helgelandsmoen.
Etymologi:
Gårdsnavnet nevnes for den første kjente gangen som Þornbærg i et diplom fra 1304 (DN. IV 63[2]). Seinere dukker navnet opp i formene Þornberg, Þornsberg i 1337 (DN. VI 174[3]), Þonberg i 1460 (DN. III 618[4]), Tonberg i 1473 (DN. IX 337[5]), Thanberg, Thenberg i 1528, Tonnberg og T. vestre i 1542, Tandberrigh i 1578, Tondberg, Thand-berg i 1604 og 1617, Thanberig i 1657 og Tandberg i 1723. Latinske dokumenter omtalte gården som Mons Spinæ. På gammalnorsk var navnet Þornberg. Det første leddet er þorn, et hankjønnsord som betydde tornebusk. Navnet betyr altså berg som det vokser tornebusker på.
Referanser:
- ^ Kristoffer Dale. 2010. Tanberg på Ringerike – et lendmannsete og dets lokale maktgrunnlag i vikingtid og middelalder. Terra Buskerud. Besøkt 17. mai 2010
- ^ DN. IV 63. Diplomatarium Norvegicum bind I-XXI
- ^ DN. VI 174. Diplomatarium Norvegicum bind I-XXI
- ^ DN. III 618. Diplomatarium Norvegicum bind I-XXI
- ^ DN. IX 337. Diplomatarium Norvegicum bind I-XXI
Se også:
Ændringer for de sidste 7 dage |
Tandberg slekten på Ringerike |
På denne dag |
Log ind |
Kommende begivenheder |
Mest brugte 10 efternavne |